Noutăţi

ROCA Agri RDF semnează pentru integrarea Dachim, deținut de Vetimex Capital

Holdingul ROCA Agri RDF semnează pentru integrarea Dachim, deținut de Vetimex Capital, firma antreprenorilor familiei Korponay din Baia Mare, trader român de produse agricole cu afaceri de 22 milioane euro în acest an

Tranzacția este în curs de autorizare la Consiliul Concurenței.

București, 14.09.2022 ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură al ROCA Investments și Vetimex Capital, compania de investiții a familiei Andrea și Ferenc Korponay, care deține firma Dachim, semnează pentru integrarea Dachim în ROCA Agri RDF. Cu un portofoliu în continuă expansiune, holdingul ROCA Agri RDF își consolidează poziția de jucător național într-un sector strategic al economiei.

„Prin această tranzacție ROCA Agri RDF își consolidează poziția strategică în centrul țării prin extinderea arealului trading-ului de cereale, distribuirea de inputuri direct din depozitele de la Turda și consolidarea poziției de procesator al produselor oleaginoase. Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziția Dachim intră în portofoliu nostru și o fabrică de uleiuri presate la rece (brandul ElixirÆ) și șroturi. Tot prin intermediul acestei tranzacții mărim suprafața de 2000 de ha pe care o exploatăm în prezent cu alte aproximativ 2000 ha în centrul țării. Ne bucurăm să primim în familia noastră și echipa Dachim în care avem mare încredere și sperăm ca schimbul de experiență să ducă la o dezvoltare profesională și personală pentru fiecare membru al ei. 

În urmă cu un an am deschis calea către noi tranzacții, aceasta fiind strategia holdingului, iar Dachim e a doua astfel de tranzacție și sigur vor mai urma și altele”, a declarat Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.

Prin această tranzacție holdingul ROCA Agri RDF continuă să-și extindă capacitățile și să-și dezvolte activitățile în distribuția de input-uri, trading de cereale, producție agricolă, procesare de cereale la nivel național.

Scalarea companiei continuă alături de Florin Deznan ce va coordona mai departe activitatea executivă a companiei, iar Ferenc Korponay va deveni membru în Consiliul de administrație al holdingului. Din acest rol strategic, Ferenc Korponay va contribui la materializarea viziunii holdingului, la dezvoltarea acestuia.

„Sectorul agricol este unul strategic pentru România, iar capitalul privat are un rol important în dezvoltarea sa. Prin ROCA Agri RDF ne propunem să aducem valoare și să avem impact în acest sector al economiei. Această tranzacție face parte din planul nostru de a construi viitorul ROCA Agri RDF ca un jucător național, de impact în agricultură. Împreună putem să amplificăm potențialul business-urilor locale și să construim branduri românești puternice”, a declarat Alexandru Savin, Investment Manager ROCA Investments.

Investițiile holdingului de agricultură sunt realizate în companii românești și vizează dezvoltarea de noi linii de business și implementarea conceptului de one-stop-shop pentru fermieri la nivelul întregului sector agricol. 

 „Așteptăm cu nerăbdare numeroasele oportunități pe care noul parteneriat cu ROCA Agri RDF Holding le va aduce echipei Dachim și partenerilor noștri din agricultură pe care firma îi deserveste de peste 20 de ani. De asemenea, am fost animat de planul de a dezvolta o agricultură antreprenorială modernă și mă bucur că am reusit să ne înțelegem foarte repede pentru a integra firmele noastre într-o piață în continuă creștere.”, a completat Ferenc Korponay, proprietar Dachim.


ROCA Agri RDF mai cuprinde în prezent încă 3 companii: RDF SA, RDF Agricultura SRL și Adidana SRL. Pentru 2022 compania estimează venituri de până la 700 milioane lei, după rezultate peste așteptări în primul semestru, cu o cifră de afaceri de 300 milioane lei și EBITDA de 14,4 milioane lei, la care se va integra EBITDA de 5,5 milioane lei la S1, respectiv o cifră de afaceri de cca. 110 milioane lei pentru anul 2022 de la Dachim.

Transformarea RDF, dintr-o companie locală, cu prezență în special în vestul țării, într-un jucător cu prezență națională în agricultură, a avut loc odată cu intrarea ROCA Investments în sectorul agricol, urmată anul acesta, de lansarea ROCA Agri RDF.

Agricultura joacă un rol strategic în contextul actual, în care războiul din Ucraina are efecte la nivel global. În 2021, ponderea agriculturii în PIB a revenit la 4,4%, nivel comparabil cu perioada 2017-2018, potrivit celor mai recente date oficiale disponibile.

***

Site ROCA Agri RDF: http://rocardf.ro/

Despre ROCA Investments

ROCA Investments este o companie de private equity, parte din Impetum Group, care are misiunea de a dezvolta o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, de a amplifica potențialul și accelera creșterea companiilor și brandurilor românești. În 2021, a ajuns la o evaluare de 247,5 milioane lei (peste 50 milioane euro), de la 102 milioane lei în 2018, mai mult decât dublu. Portofoliul ROCA include două holdinguri (ROCA Industry si ROCA Agri RDF), dar și investiții în alte companii din diferite sectoare ale economiei.

Despre Vetimex Capital 

Vetimex Capital controlat de familia Korponay, este fondatoarea companiei Maravet S.A., pe care au vândut-o către gigantul listat la piața Nasdaq - Henry Schein Inc. US, cu afaceri de peste 13 miliarde USD. 

După exit Vetimex Capital a fost implicat într-o achiziție de peste 30 mil. în cea de-a doua cea mai mare tranzacție pe piața birourilor din Cluj. Totodată, firma mai are investiții în țară: distribuție de hrană pentru câini și pisici, terenuri agricole, ferma de peste 1000 bovine lapte, respectiv în mai multe fonduri locale: ROCA Investments, ROCA X, Agista, Black Sea Fund, respectiv în Ungaria, unde are deja 2 investiții.